10 Oct. 2020
Customer

Catering sector

Objective

The purpose of the installation is to cover meal trays and place them in airplane trolleys fully automatic.

Capacity and flexibility are two key words here. The installation has be able to process an average of 30,000 meals per day. In addition, the customer wants maximum flexibility with a system that can process different types of trays and place all kinds of products with different shapes on it.

Inst 6_2
Inst 5_2
Project design

We set out various scenarios based on the drawn up guidelines. Then, with the expertise of both parties, we make the puzzle work. The concept results in a dynamic, modular installation with four intermediate buffer areas in strategic places to absorb any delays.

Approach

The dynamic, modular concept translates into dividing the workflow into four critical phases: the supply of raw materials, assembling the trays, placing the trays in the trolleys and buffering these phases.

Working with intermediate buffer area gives an extremely big advantage. If a temporary problem occurs in one of the units, the previous units can continue to run. The use of these buffer areas creates a harmonica movement that can prevent a general standstill.

The ERP system from KCS indicates which type of meal should be placed where in the trolley. This information is translated into a code that enables the robots in the assembly line to place the right products in the right place on the tray. This is controlled by a vision system.

Inst 2_2
Result

The new assembly line is one of the most modern and innovative in the world and can process up to 36,000 meals per day.

Dankzij het nieuwe robotsysteem zal onze productie sneller, flexibeler en klantgerichter, en daardoor ook goedkoper worden.
Dhr Erik Koomen
Senior Buyer Procurement Non-food KCS
De ingebruikname van deze robot bij KCS vindt plaats in een Covid19 realiteit die we ons niet konden voorstellen toen we dit besluit enkele jaren geleden namen. Een mooi stuk innovatie en investeren in de toekomst. Van de capaciteit van 30.000 maaltijden per dag gebruiken we nu maar een fractie. Desondanks ben ik blij dat we deze stap zetten. We moeten immers blijven innoveren en naar de toekomst kijken. Ook, of juist nu!
Dhr Pieter Elbers
President-directeur KLM
Het is belangrijk om ook in deze moeilijke tijden te blijven innoveren en investeren. De kwaliteit van ons product wordt hiermee weer hoger. Ik ben er dan ook trots op dat KCS deze mechanisatie als enige cateringbedrijf ter wereld in gebruik gaat nemen.
Dhr Maarten Stienen
Managing Director KCS
Inst 4_1

Interested in our other realizations?  Discover them here