10 okt. 2020
Klant

Catering sector

Doelstelling

Het doel van de installatie is het volautomatisch opdekken van maaltijdtrays en deze in vliegtuigtrolley’s te plaatsen.

Capaciteit en flexibiliteit zijn hierbij twee key woorden. De klant wil gemiddeld 30.000 maaltijden per dag kunnen verwerken. Daarnaast komt ook de vraag om een uitermate flexibele installatie, met een systeem dat verschillende types trays kan verwerken en daarop allerhande producten met uiteenlopende vormen kan plaatsen.

DEVION KLM-174
DEVION KLM-150
Projectdesign

Op basis van de opgestelde richtlijnen zetten we diverse scenario’s uit. Vervolgens maken we, met de expertise van beide partijen, de puzzel. Het concept resulteert in een dynamische, modulaire installatie met vier tussenbuffers op strategische plaatsen die eventuele vertragingen opvangen.

Aanpak

Het dynamische, modulaire concept vertaalt zich in het opdelen van de installatie in vier kritische fases: de aanvoer van grondstoffen, het assembleren van de trays, het plaatsen van de trays in de trolleys en het bufferen van deze fases.

Het werken met tussenbuffers geeft een uitermate groot voordeel. Wanneer zich nu een tijdelijk probleem voordoet in één van de units, dan kunnen de voorafgaande units gewoon blijven draaien. Door het gebruik van deze buffers ontstaat een harmonicabeweging die een algemene stilstand kan voorkomen.

Het ERP-systeem van KCS geeft door welk type maaltijd  op welke plaats in de trolley dient te komen. Die informatie wordt vertaald naar een code, die de robots in de assemblagelijn in staat stellen om de juiste producten op de juiste plaats op de tray te plaatsen. Dit wordt gecontroleerd door een visionsysteem.

DEVION KLM-070
Resultaat

De nieuwe assemblagelijn behoort tot de modernste en innovatiefste ter wereld en kan maximaal 36.000 maaltijden per dag verwerken.

Dankzij het nieuwe robotsysteem zal onze productie sneller, flexibeler en klantgerichter, en daardoor ook goedkoper worden.
Dhr Erik Koomen
Senior Buyer Procurement Non-food KCS
De ingebruikname van deze robot bij KCS vindt plaats in een Covid19 realiteit die we ons niet konden voorstellen toen we dit besluit enkele jaren geleden namen. Een mooi stuk innovatie en investeren in de toekomst. Van de capaciteit van 30.000 maaltijden per dag gebruiken we nu maar een fractie. Desondanks ben ik blij dat we deze stap zetten. We moeten immers blijven innoveren en naar de toekomst kijken. Ook, of juist nu!
Dhr Pieter Elbers
President-directeur KLM
Het is belangrijk om ook in deze moeilijke tijden te blijven innoveren en investeren. De kwaliteit van ons product wordt hiermee weer hoger. Ik ben er dan ook trots op dat KCS deze mechanisatie als enige cateringbedrijf ter wereld in gebruik gaat nemen.
Dhr Maarten Stienen
Managing Director KCS
DEVION KLM-001